Jan Měšťák: Živý kolagen nové generace - opravdu funguje, nebo je to jen laciná reklama? - LUXURY BUSINESS

Celý rozhovor je přejatý ze stránek kliniky plastické chirurgie Esthé - zde  

Živý kolagen nové generace - opravdu funguje nebo je to jen laciná reklama?

O odpověď jsme požádali významného plastického chirurga a celoživotního sportovce, doc. MUDr. Jana Měšťáka, CSc., který se po jedenácti měsících úporných bolestí téměř rozloučil s perfektní zdravotní kondicí. Přestože už v uzdravení nedoufal, stalo se skutečností.

Připravila: LENKA JAROŠOVÁ

Pane docente, v poslední době se v souvislosti s vámi často mluví o živém kolagenu nové generace, o němž říkáte, že vás vrátil zpátky do života nejen sportovního...

To je pravda. K 70. narozeninám jsem dostal od své přítelkyně Evy Sojkové, zakladatelky kolagenového centra Wellness klubu Nezestárni.cz, úhledně zabalenou krabici s lahvičkou živého kolagenu a kolagenové kapsle. Přiznám se, že jsem dárku nevěnoval patřičnou pozornost a krabici uložil do komory, aby tam upadla téměř na rok v zapomnění.

A přitom za rok nato jste prohlásil, že živý kolagen je pro vás jako ze science fiction. Někteří odborníci jsou z něj nadšeni jako vy, ale ozývají se také hlasy, že to je z vaší strany jen laciná reklama.

Když tohle slyším, opravdu mě to zvedne ze židle. Sám léta přednáším na lékařské fakultě proti klamavým reklamám, které na nás útočí ze všech stran. Někdy je i pro odborníka složité se zorientovat. Jak si má pak má člověk bez odborného vzdělání v té záplavě vybrat třeba nejlepšího lékaře, plastického chirurga, trenéra, kosmetiku, doplněk stravy?

Tak poraďte, jak si v záplavě vybrat?

Není to jednoduché, ale s určitou nadsázkou stačí selský rozum. Někdy pomůže i Google, třeba v internetových reklamách jsou často citováni lékaři, kteří sami používají nebo propagují službu či produkt, ošetření, přístroje, kosmetiku, doplňky stravy a tak podobně. Na Googlu ale jejich jméno nenajdete. Nebo jenom výjimečně. O čem to svědčí, si musí přebrat každý sám. Měli bychom se ve vlastním zájmu naučit číst mezi řádky a z dostupných zdrojů si vyhledávat i další informace, například o vzdělání a praxi lékařů, u kosmetiky a doplňků stravy se zajímat, z čeho se vyrábí, znát zdroj a původ surovin, technologii zpracování, výrobce i jeho mezinárodní certifikáty kvality. Znáte to, když dva dělají totéž, není to totéž.

Práce chirurga vyžaduje dobrou kondici, jak si ji udržujete?

Stát celý den u operačního stolu dobrou kondici opravdu vyžaduje. Já si svůj život nedokážu představit bez sportu a tělesné aktivity. V atletice a fotbalu jsem vynikal už na základní škole, zkušenosti mám z vrcholového sportu, na vojně jsem trénoval dřepy se 120 kilovou činkou a přeborníkem republiky jsem se stal ještě před studiem medicíny. V patnácti jsem byl členem dorosteneckého výběru Československa ve volejbalu, tomu jsem zůstal věrný celý život. Abych se udržoval fit, zařadil jsem posledních 20 letech do svých sportovních aktivit i pravidelný běh v parku, u kterého bydlím.

A kdy vás začal trápit zánět Achillovy šlachy?

Bylo to asi měsíc po oslavě mých 70. narozenin. Po běhu v lese jsem pocítil zvláštní, dosud nepoznanou bolest v achillovce pravé nohy. Ta přetrvávala a stále více znemožňovala i normální chůzi. Při vrcholovém sportu jsem někdy bolesti Achillovy šlachy po přetížení pociťoval, ale nikdy mě nelimitovala v chůzi či v běhu.

Jste uznávaný chirurg, vy jste určitě neměl problém vyhledat nejlepší možnou péči?

Můj přítel MUDr. Petr Dobíšek, který je pro mě jedním z našich nejvýznamnějších rentgenologů a sonografistů, mně v Nemocnici Na Františku udělal ultrazvukové vyšetření a zjistil těžký zánět Achillovy šlachy, se kterým se i tak zkušený radiolog ještě nesetkal. Ukázal mi sonografický snímek. Celá achillovka byla neuvěřitelně zánětlivě změněná a těžce zanícená. Říkal, že v budoucnu budu zřejmě muset podstoupit operaci. Ale já jsem nikdy o operaci achilovky neuvažoval, ani v krajním případě. Z ultrazvukového vyšetření jednoznačně vyplynulo, že při tak rozsáhlém poškození by operace už nikdy nedokázala stav šlachy vylepšit. Nechal jsem se vyšetřit i předními odborníky v ortopedii a fyzioterapii, vyšetřoval mě a chvíli léčil také profesor Pavel Kolář, opakovaně jsem absolvoval léčbu ultrazvukem, užíval antiflogistika. Přes veškerou snahu mi nic nepomohlo. Celých jedenáct měsíců jsem stále kulhal, nemohl jsem běhat, natož hrát volejbal, a můj stav se vůbec nezlepšoval.

Jak jste se s tím vyrovnával?

Těžce, klinicky jsem na tom byl tak, že jsem po jedenácti měsících léčby a úporných bolestí doslova rezignoval na svůj zdravotní stav. Protože jsem realista, pomalu jsem se začal připravovat na trvalou sportovní invaliditu.

Pak jste se rozhodl jít na operaci?

Vůbec ne. Po roce, kdy mé bolesti přetrvávaly, jsem při vyklízení komory objevil zapomenutou krabici s dárkem od Evičky Sojkové. Kolagenový doplněk stravy se siluetou nahé dívky a lahvičku živého kolagenu… Znovu jsem to chtěl odložit, když mě zaujal popis technologie výroby kolagenového hydrátu, Triple Helix Formula, a údaje o pozitivním vlivu na tvorby kolagenu, pružnost a pevnost pokožky i vazivových a pojivových tkání. Jako chirurg dobře vím, jak s přibývajícím věkem a stresem začíná v těle slábnout schopnost syntézy kolagenu. Dochází k oslabení kvality hustoty kolagenu a elastinu i schopnosti samoregenerace nejen v pokožce, ale i v kloubech, svalech, cévách i pojivových tkáních pohybového aparátu. Znáte to – tonoucí se stébla chytá. Bez váhání jsem se rozhodl brát podle návodu dvě kapsle denně v naději, že mi to snad na chvíli uleví od bolesti. O to víc mě překvapilo, že to, v co jsem vlastně vůbec nedoufal, se stalo skutečností - nastala nečekaná úleva od bolesti a rychlý návrat do kondice.

Chcete tím říct, že na operaci opravdu nedošlo?

Ano. Po čtyřech týdnech užívání jsem pociťoval zmírnění bolesti a po šesti týdnech jsem přestal kulhat. Po dalších dvou týdnech jsem se odvážil opět běhat – a to téměř po roce! Proto jsem si hned u Evičky objednal další, tříměsíční kolagenovou kúru a na její doporučení i čistý, levotočivý vitamin C, který v synergii podporuje proces obnovy a tvorbu vlastního kolagenu v tkáních. Pro mě jako lékaře opravdu neuvěřitelné, že od té doby nepociťuji žádnou bolest, znovu běhám a cvičím jako před léty, vyběhnu do šestého patra, cítím se jako znovuzrozený a je mi moc fajn na duši i na těle. Nejvíc oceňuji, že jsem ve svém věku schopen znovu operovat stejně jako před dvaceti lety.

To je skutečně neuvěřitelné, můžete tato svá tvrzení nějak doložit?

Určitě ano. Aby mě někteří kolegové nepovažovali za blázna, ze kterého mluví placebo, nebo aby mě nenapadali za lacinou reklamu, nechal jsem si u MUDr. Dobíška udělat i kontrolní ultrazvukové vyšetření. Z klinického nálezu vyplynulo, že po třech měsících užívání této kolagenové kúry u mne došlo k neuvěřitelné reparaci a regeneraci struktur téměř odumřelé pojivové tkáně. Ani tak zkušený lékař nechtěl uvěřit tomu, co vidí. Vyšetření jednoznačně prokázalo, že i v mém věku došlo k absolutní regeneraci zánětem postižené Achillovy šlachy, a zregenerovaná šlacha je dokonce v mnohem lepším stavu než ta zdravá. Prostě klíč ke zpomalení stárnutí. Abych do budoucna nepodcenil svoji dobrou kolagenovou kondici, rozhodl jsem se s menšími přestávkami používat oba přírodní doplňky stravy dál.

Od té doby uplynuly tři roky. Prozradíte, jak to je s vaší achillovkou teď?

Vůbec nic se nezměnilo. Běhám, sportuji, operuji a necítím žádnou bolest Achillovy šlachy, ani ji nevnímám. I po tak dlouhé době je pro mě živý kolagen z říše pohádek nebo science fiction, svůj názor jsem od té doby, kdy jsem ony problémy měl, nezměnil. A co se týče laciné reklamy – na propagaci a prodeji živého kolagenu nejsem finančně zainteresovaný, sám si ho objednávám přes e-shop Nezestárni.cz. Jen jsem smutný, když slyším, jak ztráta tělesného kolagenu stále častěji předčasně ukončuje kariéru mnoha známých sportovců i skvělých tanečníků, kteří by díky své dobré kondici a lásce k pohybu ještě rádi trénovali, tancovali, sportovali. Kdo mi pak může zazlívat, že se zdarma a rád podělím veřejně o svoji osobní zkušenost. V životě jsou přece i mnohem vzácnější hodnoty než peníze.

„Jsem rád, když si dobré věci říkají lidé sami mezi sebou. To je nejlepší reklama. Jen díky tomu si kolagen v podobě čistého hydrátu kolagenového gelu nebo kolagenových kapslí nachází krůček po krůčku uplatnění v oblasti omlazujících a zkrášlujících procedur i v programech preventivní sportovní i tradiční čínské medicíny. Tak se v dokonalé harmonii propojuje s tím nejlepším ze západní a východní medicíny.“

Doc. MUDr. Jan Měšťák CSc., je absolventem Lékařské fakulty UK v Praze. Po atestaci ze všeobecné chirurgie pracoval více než 20 let na Klinice plastické chirurgie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, kde se také habilitoval. Vedoucí lékař soukromé kliniky Esthé v Praze (od roku 1997), přednosta Kliniky plastické chirurgie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (od roku 2002). Zakladatel a přednosta Kliniky plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce v Praze (od roku 2002). Zakladatel a vedoucí centra komplexní Chirurgické péče o ženy s onemocněním prsu v Nemocnici Na Bulovce (od roku 2004). Vedoucí subkatedry plastické chirurgie IPVZ v Praze.

Sono pravé Achillovy šlachy – srovnání s vyšetřením 29. 1. 2015. V lednu 2015 byla patrná výrazná hyperemie šlachy, tloušťka šlachy 12 mm, struktura byla výrazně setřená, až se známkami nekrósy centrálně.
V prosinci 2015 je tloušťka šlachy 10 mm, struktura pravidelná, známky vaskularizace minimální.
Závěr: Ve srovnání s předchozím vyšetřením došlo k výraznému ústupu známek zánětu. MUDr. Petr Dobíšek

Vraťte se zpátky v čase a přečtěte si první rozhovor s doc. Měšťákem o živém kolagenu.

Když jsem dostala pozvánku na oslavu 70. narozenin od člověka, kterého si velmi vážím, rozhodla jsem se darovat mu to, co je mému srdci nejbližší - živý kolagen nové generace. Věřím, že náhody neexistují a vše se mělo stát, jak se stalo .......... Eva Sojková  

Jan Měšťák: „Živý“ kolagen mě vrátil zpátky do života, nejen sportovního

Přední plastický chirurg a celoživotní sportovec doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., se po 11 měsících úporných bolestí téměř navždy rozloučil s perfektní zdravotní kondicí. Uzdravení, ve které již nedoufal, se i přes počáteční nedůvěru stalo skutečností.

chci si přečíst celý článek



založit účet

přihlášení

PŘIHLÁŠENÍ REGISTROVANÉHO UŽIVATELE

CZK | EUR

Všechny články a osobní zkušenosti klientů používajících produkty z naší nabídky mají pouze informativní charakter. V žádném případě nemohou nahradit lékařskou péči a neslouží k nahrazení rad nebo dokonce léků předepisovaných odbornými lékaři. Pro informace o svém zdravotním stavu a možnosti kombinace svých léků s produkty z naší nabídky se nejdříve poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem. Dle platné legislativy není web závaznou nabídkou.